Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 03 303 95 69 (24/7)

Nieuws

Check onze website en nieuwspagina regelmatig voor updates rond evenmenten, informatie over inentingen en het reilen en zeilen binnen de kliniek!

Nieuws

03/08/2015 | categorie: Algemeen Uncategorized

Teken bij het paard en de ziekte van Lyme

Er wordt veel geschreven en gepraat over ziekte van Lyme bij het paard gezien de teken in opmars zijn in de Lage Landen.
Frequent stel je als paardeneigenaar vast dat je paard slachtoffer is van een tekenbeet. Wat betekent dit nu? Is je paard dan sowieso besmet met de ziekte van Lyme?
Tekenbeten komen de laatste jaren meer en meer voor bij mens en dier.  En dus ook hebben paarden een grotere kans om gebeten te worden door een teek.

De meest voorkomende teek is de Ixodes Ricinus. Deze teek is ongeveer in 10% van de gevallen besmet met Borrelia Burgdorferi. ( de ziektekiem van Lyme) De teek moet echter minimum 18 uur aanwezig zijn op het paard.  De ziekte van Lyme kenmerkt zich door koorts, gewrichtsontsteking, kreupelheid, spierpijn, apathie, etc…

Een minder voorkomende teek, maar in opmars, is de Dermacentor Reticulatus. (Ong. 5% van de teken blijken in een onderzoek in NL Dermacentor te zijn). Deze teek kan drager zijn van verscheidene ziektekiemen (2% van de teken bleken besmet te zijn met Babesia caballi).
Deze Dermacentor teek kan twee vormen van Piroplasmose overbrengen: equine babesiose (Babesia caballi) en equine theleriose (Theileria equi). Bij besmetting van een naief individu heeft het paard hoge koorts, bloedafbraak, geelzucht en soms zelfs lichte koliek. Er bestaat zelfs een chronische vorm met wisselende periodes van koorts, gewichtsverlies, slechte eetlust, slecht presteren en verlies van spiermassa.
Beide voorgenoemde teken kunnen ook drager zijn van Anaplasma phagocytophilum (Anaplasmose) de ziekteverschijnselen zijn soms vaag en niet erg specifiek. Gaande van koorts, apathie, gebrek aan eetlust, oedeem aan benen, spierpijn en geelzucht. Er zijn ook gevallen bekend met dodelijke afloop.

Maatregelen
Als voorzorg kan je best teken zo snel mogelijk verwijderen wanneer je ze opmerkt. Dit gebeurt best met een tekentang, zodat de teek zijn maaginhoud bij het verwijderen niet leegt in je paard. Dit vergroot de kans op besmetting. De teek verdoven met alcohol of ether is om diezelfde reden niet aan te raden.
Je kan hiervoor een tekentang aanschaffen bij je dierenarts. En dus is het raadzaam in de periode tussen maart en oktober je paard goed te controleren bij weidegang in het lange gras of na een buitenrit.
Bij het vermoeden van een besmetting zijn er bloedtesten beschikbaar om je paard te controleren. Vraag hiervoor info aan uw dierenarts.

Back to top