Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 03 303 95 69 (24/7)

Nieuws

Check onze website en nieuwspagina regelmatig voor updates rond evenmenten, informatie over inentingen en het reilen en zeilen binnen de kliniek!

Nieuws

02/11/2015 | categorie: Algemeen Uncategorized

Eikelintoxicatie

Als de herfst in het land is, komen er elk jaar paarden binnen op de kliniek, die ziek zijn ten gevolge van het eten van giftige planten of giftige vruchten van bomen. Zo zien we elk jaar opnieuw enkele gevallen van eikelintoxicatie.

eikelsDe symptomen treden snel op. De eikels bevatten tannine (looizuur). Dit wordt in de darm gefermenteerd tot oa. het toxische pyrogallol. Dit pyrogallol veroorzaakt acuut nierschade, verstoring van de elektrolietenbalans in het bloed, bloederige diarree, subcutane bloedingen en afbraak van de rode bloedcellen (hemolyse).

De klinische symptomen treden snel op en de paarden hebben hevige buikpijn, bloederige diarree, bruine urine en uitgesproken darmgeluiden. Soms worden de paarden dood op de weide teruggevonden.

Omdat paarden een afkeer hebben van de bittere eikels gaan de meeste paarden niet van de eikels eten. Dit kunnen ze wel gaan doen als er bijvoorbeeld te weinig toegang is tot ander voedsel.

Om te voorkomen dat de paarden van de eikels eten is het dus aangeraden om altijd voldoende hooi te voorzien op de weide, de eikels weg te halen, of ervoor te zorgen dat het paard niet onder een eik gaat grazen.

Als je toch denkt dat jouw paard eikels heeft gegeten kan je best jouw dierenarts contacteren. Deze kan aan de hand van het klinisch onderzoek en de ernst van de symptomen uitmaken of jouw paard verdere hulp nodig heeft op de kliniek.

Back to top