Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 03 303 95 69 (24/7)

Urogenitaal stelsel

Cryptorchidie of een niet-ingedaalde testikel (klophengst) is de meest voorkomende aangeboren afwijking bij paarden. Bij dergelijke paarden is de indaling van de testikel tijdens foetale ontwikkeling mislukt. De testikel wordt in deze gevallen aangetroffen ergens op het pad die hij normaal volgt bij indaling: abdominaal (in de buik) of inguinaal (in het lieskanaal). In beide gevallen verloop de ingreep via een inguinale benadering. De benadering van abdominale cryptorchidie is meer invasief (open van de buikholte) en technisch meer uitdagend. Deze paarden krijgen een langere herstelperiode na de operatie, terwijl inguinale cryptorchen dezelfde nabehandeling krijgen zoals de paarden die werden gecastreerd via inguinale benadering.

“Als eigenaar van een paard met slechts één zichtbare teelbal is kennis over de medische voorgeschiedenis zeer belangrijk. Dit is geen probleem wanneer het over een eigen gefokt paard gaat, maar wanneer het echter over een aangekocht paard gaat, is het soms moeilijk te achterhalen of het om een éénzijdig gecastreerd paard of ware cryptorch gaat.”

Tumoren van de uitwendige genitalia komt vaak voor bij hengsten en ruinen. Om voor deze paarden een optimaal behandelplan in te stellen worden deze patiënten opgewerkt door middel van een  gestandaardiseerd protocol. Hierbij de uitgebreidheid van het letsel en de aanwezigheid van metastasen in acht genomen.

Urolithiasis is de aandoening waarbij er vorming is van concrementen op het verloop van de urinewegen. Meest frequent gaat het om cystolithen of blaastenen. In sommige gevallen kunnen deze concrementen via natuurlijke weg worden verwijderd, dit is echter niet steeds mogelijk wanneer het om omvangrijke concrementen gaat. Soms kan hiervoor een heelkundige ingreep noodzakelijk zijn.

Back to top