Urogenitaal stelsel

Het urogenitale stelsel is de benaming voor de organen van het urinewegstelsel en het voortplantingsstelsel. Hiertoe behoren de twee nieren, de twee urineleiders (ureter), de urineblaas, de urinebuis (urethra) en de mannelijke of vrouwelijke geslachtsorganen.

De meest voorkomende aangeboren afwijking van de geslachtsorganen bij het paard is cryptorchidie of ookwel genaamd klophengst. Bij dergelijke hengsten is de indaling van één of beide testikels tijdens foetale ontwikkeling mislukt. De testikel wordt in deze gevallen aangetroffen ergens op het pad die hij normaal volgt bij indaling: abdominaal (in de buik) of inguinaal (in het lieskanaal). Deze hengsten zijn vaak moeilijker handelbaar dan andere hengsten. Klophengsten die worden aangeboden voor castratie op de kliniek moeten eerst 24-48hr vasten. Ze krijgen dan een minimale portie voer om het buikvolume te verminderen. Dit is belangrijk voor de chirurgische ingreep om zo de eventueel abdominale testikel vlotter in het abdomen te kunnen lokaliseren. Routinematig verlopen beide ingrepen via een inguinale benadering. De abdominale cryptorchidie is technisch meer uitdagend en kan ook laparoscopisch uitgevoerd worden. Deze paarden krijgen een langere herstelperiode na de operatie, terwijl inguinale cryptorchen dezelfde nabehandeling krijgen zoals de paarden die werden gecastreerd via de standaard bedekte,gesloten, inguinale techniek.

Tumoren van de uitwendige genitalia komen ook vaak voor. Eerst en vooral proberen we te achterhalen om welke soort tumor het gaat. Vaak zijn dit melanomen, sarcoïden of squameus cel carcinomas . Bij twijfel wordt er een staal van de tumor genomen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met de aard en uitgebreidheid van de tumor en de mogelijke aanwezigheid van metastasen.

U kan ook bij ons terecht voor problemen zoals overmatig urineren (polyurie), bloed in de urine (hematurie), en afwijkingen in het drinkgedrag (polydipsie, adipsie,..). Wij controleren de nierfunctie (fractionele excretie) en doen wateropnamemetingen. Daarvoor beschikken wij over enkele stallen met digitale watermeters.
Pijnlijk bij het urineren, hematurie en polyurie zijn mogelijks symptomen van infectie of urolithiasis. Urolithiasis is de aandoening waarbij er vorming is van concrementen op het verloop van de urinewegen. Meest frequent gaat het om cystolithen of blaastenen. In sommige gevallen kunnen deze concrementen via natuurlijke weg worden verwijderd, dit is echter niet steeds mogelijk wanneer het om omvangrijke concrementen gaat. Soms kan hiervoor een heelkundige ingreep noodzakelijk zijn.