Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 03 303 95 69 (24/7)

Orthopedische heelkunde

Onder orthopedische heelkunde wordt de chirurgische discipline begrepen die zich specifiek richt op het bewegingsapparaat (bot-, pees-, spierweefsel, gewrichten en ligamenten). Op onze kliniek kunt u terecht voor tal van orthopedische ingrepen, hieronder staan enkele van de meest frequent uitgevoerde ingrepen opgesomd.

Het arthroscopisch debrideren van osteochondraal fragmenten (“chips”) is de meest bekende orthopedische ingreep. Middels deze kijkoperatie worden losse fragmenten en/of kraakbeenletsels verwijderd. In sommige gevallen kan er – mits op jonge leeftijd – een reconstructieve therapie uitgevoerd worden waarbij kraakbeenfragmenten bij uitgebreide osteochondrose kunnen gereconstrueerd worden: osteochondral reattachment.

Osteosynthese of herstel van botfracturen. Botfracturen bij paarden zijn vaak levensbedreigend maar komen gelukkig niet vaak voor. De haalbaarheid om fracturen te behandelen en de prognose voor herstel is afhankelijk van welk bot betrokken is, de fractuurconfiguratie, de complexiteit en het al dan niet verplaatst zijn van de fractuur fragmenten. Het gewicht van een paard is vaak een complicerende factor voor de uitkomst van een osteosynthese. Het aanleggen van een degelijke externe immobilisatie (zoals een Robert Jones Verband) is van kapitaal belang voor stabilisatie van de fractuur tijdens het transport naar de kliniek.

Een arthrodese is de heelkundige ankylose van gewrichten. Een arthrodese wordt meestal uitgevoerd omwille van ernstige gewrichtsslijtage (arthrose). Verschillende gewrichten (zoals het hoefgewricht, het kroongewricht, de schouder,…) komen in aanmerking om op deze manier behandeld te worden.

Heelkundige correctie van standafwijkingen. Veulens kunnen in hun eerste levensmaanden standafwijkingen ontwikkelen. Vaak kan de standafwijking mits vroegtijdige hoefsmederij gecorrigeerd worden. Ernstige of refractaire standafwijkingen kunnen enkel middels een heelkundige ingreep gecombineerd met hoefsmederij gecorrigeerd worden.

Verder zijn er nog talrijke andere heelkundige therapieën voor orthopedische problemen. Voor peesblessures van de oppervlakkige en diepe buigers kan een check ligament desmotomie uitgevoerd worden. Heelkundige ingrepen kunnen ook een diagnostisch karakter hebben: peesletsels in peesschedes kunnen beter vastgesteld worden door een kijkoperatie in een peesschede (tenoscopie).

Back to top