Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 03 303 95 69 (24/7)

Orthopedie

Elk letsel aan een gewricht, pees, ligament, bot of spier kan manken veroorzaken. Het ultiem doel van een mankheidsonderzoek is de anatomische oorsprong van het letsel vaststellen. Aan de hand van een exacte diagnose kan een gerichte therapie ingesteld worden en een prognose gegeven worden.

Net als in andere disciplines, hanteert onze kliniek een gestandaardiseerd protocol om een accuraat en kosten-efficient mankheidsonderzoek uit te voeren. Een accuraat mankheidsonderzoek start in eerste instantie met een klinisch orthopedisch onderzoek (inspectie, palpatie en monsteren). Vaak is er niet steeds een oorzaak te vinden met het klinisch onderzoek en is het toepassen van diagnostische anesthesieën een volgende logische stap in het opwerken van een mank paard. Dit betekent dat er systematisch verschillende regio’s van het lidmaat worden verdoofd waarna de locomotie opnieuw wordt beoordeeld. Het manken houdt op wanneer de pijnlijke regio werd verdoofd. Pas in derde instantie wordt medische beeldvorming (radiografie, echografie, arthro- en bursoscopieën) toegepast om het letsel te karakteriseren.

Maar al te vaak wordt mankheidsonderzoek gelijk gesteld aan beeldvorming (radiografie, echografie, etc…). Een betrouwbaar mankheidsonderzoek is echter veel meer dan “platen nemen” en duurt dan ook vaak langer dan ingeschat door de eigenaar.

Afhankelijk van de diagnose kan er een gerichte therapie ingesteld worden. Naargelang de oorzaak bieden wij een brede waaier van behandelingsmogelijkheden aan, voor zowel gewrichten (infiltraties, IRAP, arthroscopie en andere orthopedische heelkunde…), pezen en ligamenten (PRP, orthopedische heelkunde,…), botweefsel (orthopedische heelkunde).

In sommige gevallen, waar de letsels complex of subtiel zijn, dient het mankheidsonderzoek verfijnd te worden door extra onderzoeken. Deze extra onderzoeken kunnen al dan niet op dezelfde dag of bij ons uitgevoerd worden. Voor onderzoektechnieken zoals MRI of scintigrafie wordt u doorverwezen naar instellingen met deze apparatuur.

Spierletsels hebben meestal een andere klinische presentatie. Ze kunnen een genetische, toxische, infectieuze, metabole of nutritionele grondslag hebben. Bloedonderzoek en biopsie kunnen vaak een uitkomst bieden.

Voor orthopedisch/correctief bekappen en beslag doen wij beroep op enkele deskundige hoefsmeden.

Enkele tips voor eigenaars die hun paard aanbieden voor mankheidsonderzoek:

  • Stop pijnstillende medicatie ten laatste 4 dagen voor het onderzoek
  • Om de oorsprong van het manken vast te stellen is het noodzakelijk dat het paard mank is bij het aanbieden op de kliniek, indien het paard subtiel mankt, wordt aangeraden om het paard gedurende verschillende dagen voor het onderzoek te berijden om het manken te accentueren en een significant onderzoek op te leveren.
  • U bent als eigenaar meer dan welkom om tijdens het onderzoek aanwezig te blijven op de kliniek. Een gedegen orthopedisch onderzoek (inclusief diagnostische anesthesieën, medische beeldvorming en behandeling) kan echter in sommige gevallen lang kan duren, daarom laten wij ook de mogelijkheid om uw paard ’s morgens aan te bieden en het terug op te halen wanneer het onderzoek afgerond is (’s avonds of ’s anderdaags).
  • Indien het manken vooral uitgesproken is onder zadel, is het aangeraden uw rijgerief mee te brengen
Back to top