Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 03 303 95 69 (24/7)

Abdominale heelkunde

De meest voorkomende indicatie voor het uitvoeren van een buikoperatie bij paarden is ongetwijfeld koliek. De koliekoperatie is echter niet de enige indicatie voor een abdominale ingreep. Er zijn verschillende heelkundige methodes die om toegang tot de buikorganen te verkrijgen. De keuze van de methode hangt af van de indicatie.

Een laparotomie wordt meestal uitgevoerd onder algemene anesthesie met het paard in ruglig. Naast koliek zijn er nog andere indicaties voor het uitvoeren van een laparotomie zoals een keizersnede, blaasstenen, recidiverende koliek,… Ook bij veulens kan abdominale heelkunde noodzakelijk zijn omwille van koliek, een blaasruptuur, infectie van de navelstructuren,… De buikholte wordt meestal benaderd langs een incisie in de middenlijn van de buik. In geval van koliek, wordt de buikholte volledig geëxploreerd (exploratieve laparotomie) waarbij het volledig darmpakket en andere abdominale organen worden geïnspecteerd. Vaak kan er pas in deze fase een exacte oorzaak voor de kolieksymptomen vastgesteld worden. Het verdere verloop van een koliekoperatie is afhankelijk van het aangetroffen letsel.

Laparoscopie is een minimaal invasieve methode die zeer nuttig kan zijn in de diagnostiek en/of behandeling van bepaalde abdominale aandoeningen zoals ovariumtumoren, darmbiopten, liesbreuk, obliteratie van de milt-nier ruimte, obliteratie van het foramen omentale, etc… Onze kliniek beschikt over een geavanceerde elektrochirurgische eenheid waarmee endocavitaire procedures veilig en snel kunnen uitgevoerd worden. Middels een laparoscopie kunnen hengsten met een liesbreuk een testikel-sparende operatie ondergaan. Hierdoor hoeven deze paarden niet gecastreerd te worden.

Back to top