Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 03 303 95 69 (24/7)

Maag-darmstelsel

Paarden hebben vaak te kampen met klachten van het spijsveteringsstelsel. De talrijke aandoeningen van het spijsverteringsstelsel die de klachten veroorzaken hebben zelden een uniek symptomenbeeld: dit betekent dat een symptomenbeeld zelden een indicatie is voor een specifiek onderliggende oorzaak. Vaak voorkomende symptomenbeelden bij paarden met een gastro-intestinale aandoening zijn oa. koliek, een slechte eetlust en chronisch vermageren.

Gezien het symptomenbeeld door een brede waaier van specifieke pathologieën kan veroorzaakt worden, is onderzoek naar de onderliggende oorzaak noodzakelijk. Wij werken steeds volgens gestandaardiseerd protocol die ons toelaat om op een kostenefficiënte manier tot een conclusieve diagnose te komen. Bij onderzoek van paarden met een gastro-intestinale aandoening is er vaak een combinatie van meerdere onderzoekstechnieken en -apparatuur nodig om tot een conclusieve diagnose te komen, denk maar aan paarden die chronisch vermageren (bloedonderzoek, mestonderzoek, endoscopisch onderzoek van maag en darmen, echografisch onderzoek van darmen, absorptietesten, etc.).

Voor spoedgevallen waaronder koliek en koliekoperaties heeft onze kliniek een 24/7 service.

Paarden kunnen bij ons gehospitaliseerd en zo nodig de klok rond onder observatie gehouden worden.

Enkele tips voor eigenaars die hun paard aanbieden voor onderzoek:

  • Breng alle voorgaande onderzoeken (bloedonderzoek, mestonderzoek,…) die reeds werden uitgevoerd door de doorverwijzende dierenarts mee, dit is belangrijk om geen dubbele onderzoeken uit te voeren en eventueel bepaalde evoluties op te volgen.
  • Paarden die worden aangeboden voor een endoscopie van de maag (gastroscopie), worden 24 en 12 uur voor het onderzoek respectievelijk uitgevast (geen voer) en zonder drinken gezet.
  • Vermijd het toedienen van bepaalde soorten medicatie (zoals ontworming) voor het onderzoek.

Back to top