Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 03 303 95 69 (24/7)

Luchtwegen en longen

De functie van de luchtwegen, de longen en het hart spelen een belangrijke rol in het prestatievermogen van paarden. Dit geldt zeker voor draf- en renpaarden die zeer erg afhankelijk zijn van deze organen om de zuurstof transportketen optimaal te laten functioneren. Er zijn tal van aandoeningen aan deze organen die tot prestatievermindering kunnen leiden. Bovendien zijn er nog een aantal andere structuren die eveneens klachten kunnen veroorzaken maar minder bekend zijn zoals de luchtzakken en de paranasale sinussen.

Naast een klinisch onderzoek, wordt endoscopie zeer vaak toegepast in het onderzoek van de luchtwegen: hiermee kunnen neus, sinussen, keel en strottenhoofd, luchtpijp en -vertakkingen geïnspecteerd worden. Met behulp van een endoscoop kan er een broncho-alveolaire lavage (“longspoeling”) uitgevoerd worden voor cytologisch onderzoek. Arteriële bloedgasanalyse geeft een indicatie van de functie van de longen. Al deze onderzoekstechnieken zijn ter beschikking op onze kliniek.

Bij onderzoek van paarden met luchtwegproblemen is er vaak een combinatie van meerdere onderzoekstechnieken en -apparatuur nodig om tot een conclusieve diagnose te komen. Wij werken steeds volgens  gestandaardiseerd protocol die ons toelaat om op een kostenefficiënte manier de optimale zorg voor uw paard te verstrekken.

Enkele tips voor eigenaars die hun paard aanbieden voor onderzoek:

  • Breng alle voorgaande onderzoeken (bloedonderzoek,…) die reeds werden uitgevoerd door de doorverwijzende dierenarts mee, dit is belangrijk om geen dubbele onderzoeken uit te voeren en eventueel bepaalde evoluties op te volgen.
Back to top